Verwelkom de weerstand om te voelen

Weerstand om te voelen. We kennen het allemaal. En gek is het niet. Zo veel van ons hebben ooit geleerd dat er iets mis is met onze gevoelens. We zijn erop afgewezen. Misschien zelfs gestraft door onze ouders.

We hebben ergens de conclusie getrokken dat er iets mis is met ons. Of dat we teveel zijn. We hebben geleerd onze gevoelens te negeren. Er overheen te gaan en door te gaan. Veilig in ons hoofd te leven. Of we moesten overleven. Er was werkelijk geen ruimte of mogelijkheid om stil te staan bij de ervaring. Misschien was ons zenuwstelsel zelfs nog helemaal niet rijp om de ervaring te kunnen verwerken.

Niet gek dus, dat wanneer zich gevoelens aandienen, we er niet naartoe willen. Het voelt niet veilig. Ook al weten we met ons volwassen verstand ondertussen best prima dat we het aankunnen. Alarm bellen gaan af. Beschermingsmechanismes doen hun intrede. Afleiding. Verslaving. Altijd maar druk. Vooral bezig zijn met anderen. Of wel door anderen te pleasen of door ze te veroordelen. Je kan er maar druk mee zijn. Of misschien zit je vooral in de zelfafwijzing.

Misschien voel je ondertussen niet meer zo veel. Ook niet gek. Maar de kans dat het ergens knaagt is best groot. Het kost bergen energie om gevoelens tegen te houden. Het geeft spanning in je lijf en vroeg of laat wilt het lichaam zichzelf ontladen. Hoe meer onderdrukt, hoe heftiger het eruit komt.

We hebben onszelf opnieuw te bedraden. Een nieuwe imprint te maken in ons lijf. Zodat voelen weer veilig wordt. En niet alleen veilig maar ontzettend plezierig!

3 manieren om meer te voelen

We kennen het allemaal. In meer of mindere mate. Ik denk dat het onderdeel is van onze generatie. Onze kinderen zullen al heel anders opgroeien. Om er voor onze kinderen te zijn en bedding te kunnen geven aan hun gevoelens, hebben wij werk te doen.

We hebben onszelf opnieuw te bedraden. Een nieuwe imprint te maken in ons lijf. Zodat voelen weer veilig wordt. En niet alleen veilig maar ontzettend plezierig!

Want als je geen verdriet, angst of woede kunt voelen, kun je ook niet werkelijk plezier, stroming of genot voelen. Het een kan niet zonder het ander. En daarvoor hebben we door de weerstand te gaan.

Wat kun je doen als je weerstand ervaart?

  1. Samen is vaak gemakkelijker dan alleen. Gebruik de bedding van een (online) groep. In de Sensual Yoga lessen krijg je continu een liefdevolle uitnodiging om jezelf te ontmoeten vanuit nieuwsgierigheid en met een open blik. Iemand die je aanmoedigt along the way, helpt.
  2. Verstevig de bedding in jezelf. Hierdoor kunnen gevoelens gemakkelijker stromen. Zie het maar als een rivier die een oever nodig heeft om te kunnen zijn. Hoe vertrouwder je raakt met het ontvangen van jouw gevoelens, hoe minder weerstand er nodig is.
  3. En super belangrijk: niet de weerstand over slaan. Maar te beginnen, waar je bent. Waar ervaar je de weerstand? Wat ervaar je daar?

Dit is waar de practice van Sensual Yoga over gaat. De bedding bouwen, en de rivier laten stromen. Als je wilt dat jouw levensenergie meer stroomt, gaan je gevoelens meer stromen. Weerstand is een goed teken. Hier kan je groeien richting dat waar je naar verlangt.

Kijk hier voor een overzicht van de aankomende Sensual Yoga cursussen of om direct een begeleide practice in je mailbox te ontvangen.

Online mini cursus Gratis

Gratis Cursus: Embodied selflove

Deze minicursus helpt je om zacht en liedevol te zijn voor jezelf en je lichaam. Hoe zou het zijn als je lichaam een plek is waar je kan rusten en tegelijk een bron is van genot en bruisende levensenergie. Het kan echt!

Start nu